30 квітня 2012

У Полтаві шукають нові підходи до літературної освіти


10 квітня 2012 року у приміщенні Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України відбувся круглий стіл «Інноваційні підходи до  неформальної освіти у сфері літературної творчості». Зустріч проходила у рамках проекту «Літературна майстерня - творча самореалізація й культурне збагачення», який здійснюється Полтавською обласною організацією НСПУ за підтримки Представництва німецької неурядової організації "Німецьке об'єднання народних університетів" (DVV іnternational) в Україні. Основна мета цієї організації - популяризація освіти дорослих. У заході взяли участь письменники, творча молодь, учні, студенти вищих навчальних закладів, вчителі  міста Полтави та районів області.

Головним завданням проекту "Літературна майстерня" є створення, апробація й впровадження освітнього курсу, спрямованого на розвиток у слухачів творчих здібностей та здобуття культурних компетенцій.
Полтавська спілка письменників є однією з організацій, які надають освітні послуги для дорослих у сфері культури. Головна мета зустрічі - пошук спільного бачення подальшого розвитку навчальних послуг, формування творчої групи з розробки нового освітнього курсу, який після апробації буде використовуватися як спілкою письменників, так і районними літературними студіями та об’єднання. Обговорювалися наступні питання: навчання орієнтоване на цінності, особливості неформальної освіти, інноваційні підходи до навчання у сфері культури, проблеми підготовки керівників літературних студій. Вчителі висловлювали свої пропозиції щодо поглиблення співпраці з письменниками, ділилися досвідом роботи з творчо обдарованими учнями.
Присутні переконані, що засобами літератури та мистецтва можна впливати не тільки на тих, хто має непересічні творчі здібності, але й на кожну людину.
Керівник літературної студії «Полтавські джерела», яка діє при Полтавській обласній організації НСПУ, Наталія Трикаш, окреслила основні підходи до неформальної освіти, розповіла про головні етапи роботи з творчими людьми.
Підбиваючи підсумки, учасники круглого столу підкреслили необхідність впровадження неформальної освіти для дорослих у сфері культури, використання таких новітніх технологій, як вебінари, скап-конференції.
Як зазначила голова  Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України Олена Гаран, серед запрошених на круглий стіл  чимало  вчителів-словесників, адже це ті люди, які працюють із творчо обдарованою молоддю, до того ж володіють чималим методичним досвідом. Вони постійно вчаться, шукають нові підходи. Якщо, насправді, вчитель є творчим, прагне удосконалення своїх професійних знань та навичок, то він буде сприяти розвитку творчої особистості учня.
У майбутньому організатори круглого столу сподіваються, що в кожному районі області силами місцевих активістів, письменників, вчителів буде налагоджена робота літературних студій:  сучасних, динамічних, здатних впливати на культурне життя того населеного пункту, де вони розташовані.





Немає коментарів:

Дописати коментар