25 травня 2014

Міжнародне Шевченківське свято «В сім’ї вольній, новій – 2014» відбулося

Офіційний логотип до 200-річчя
від дня народження Тараса Шевченка

Міжнародне Шевченківське літературно-мистецьке свято «В сім’ї вольній, новій» проводиться в Україні з 1981 року. Спершу заходи в його рамках відбувалися в Києві та на Черкащині, а з 1988 року  з метою вшанування пам’яті поета, художника, мислителя Тараса Шевченка, популяризації творчої спадщини Великого Кобзаря та задля уникнення формалізації у святкуванні  урочистості стали проводити щороку в одній із областей (порядок проведення визначається урядовими постановами).
Цього року Черкаська область знову прийняла естафету проведення. Організаторами свята виступили Міністерство культури України, Український культурний центр, Національна академія наук України, Інститут літератури імені Т.Г. Шевченка НАН України, Національна спілка письменників України, Черкаська обласна рада, Черкаська обласна державна адміністрація, Черкаський національний університет ім. Богдана Хмельницького. Тож на батьківщині Кобзаря — Черкащині — 19-22 травня 2014 року відбулися масштабні заходи з нагоди проведення Міжнародного Шевченківського свята «В сім’ї вольній, новій» та Всеукраїнського Шевченківського форуму «Свою Україну любіть», що приурочені до 200-річчя від народження Тараса Шевченка та 153-ї річниці з дня його перепоховання у Каневі.

Зразок нагрудного значка 
«200 років Шевченку» 
(значки були вручені всім делегатам - 
учасникам форуму)
Урочистості зібрали в області велику делегацію: кількасот провідних науковців-літературознавців, письменників, істориків з усіх регіонів України та зарубіжних гостей, серед яких: Микола Мушинка (Словаччина), Іон Козмей (Румунія), Володимир Некляєв (Білорусь), Ак Вельсапар (Швеція), Петро Фединський (США), Ярослав Лавський (Польща), Лариса Скрипнікова (Карелія), Хіросі Катаока (Японія), Тетяна Лебединська (Росія) тощо.
Серед високоповажних українських гостей варто згадати Юрія Мушкетика, Любов Голоту, Петра Перебийноса, Михайла Слабошпицького, Анатолія Кичинського, В’ячеслава Медвідя, Дмитра Іванова, Олеся Харченка, Сергія Гальченка, Сергія Грабаря, Михайла Сидоржевського, Сергія Пантюка…
Упродовж свята в області відбулися десятки культурно-мистецьких виставок, презентацій, круглих столів та наукових пленерів, зокрема академічне засідання «Тарас Шевченко в національному та світовому вимірах», круглі столи «Етнопсихологічні джерела та автобіографічні аспекти творчості Тараса Шевченка», «Національні та історіософські концепти творчості Кобзаря», презентації академічного 12-томного видання творів Т.Г.Шевченка та інших видань шевченківської тематики.
Прикметно, що заходи не зосереджувалися лише в обласному центрі: численна письменницька делегація, до якої увійшли більше шістдесяти поетів, прозаїків, драматургів влаштовувала відкриті літературні читання та культурно-мистецькі зустрічі в Золотоніському, Драбівському, Чорнобаївському, Шполянському, Городищенському, Кам’янському та Смілянському районах.
Делегації відвідали ряд історичних місць та місць, пов’язаних із життям і творчістю Великого Українця, а також взяли участь в урочистому відкритті бронзового монументу молодого Шевченка-художника у смт Вільшана Городищенського району (детальніше програму свята див. тут).
Завершилося свято участю делегацій у заходах до дня перепоховання Т.Г.Шевченка: покладанням квітів на могилу Т.Г.Шевченка, ознайомленням з експозицією музею Т.Г.Шевченка на Тарасовій горі та проведенням у конференц-залі музею підсумкового пленарного засідання форуму «Світова духовна велич Тараса Шевченка», яке вів директор Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка Національної академії наук України, академік Микола Жулинський.
На підсумковому засіданні форуму з привітальним словом до присутніх звернулися міністр культури України Євген Нищук, Герой України, перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк, заступник голови Національної спілки письменників України Олександр Божко, голова Черкаської обласної ради, письменниця Валентина Коваленко, голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко...
Під час промови на Тарасовій горі Євген Нищук наголосив: «На цій горі народжується віра в те, що ми маємо насправді побудувати державу, яку вимріяв, вимолив, яку пророкував Шевченко. Його твори мають бути дороговказом для подальшого нашого життя!»

Олександр ПУШКО,
учасник Форуму