17 серпня 2012

Плекання таланту – одна з найкращих культурних ініціатив

«Полтава – духовна столиця України», «Полтавщина – щедра на таланти земля»: безумовно, такі високі і втішні судження гріють серце, але їхню правдивість постійно треба підтверджувати. Принаймні так вважає і над цим багато працює Полтавська обласна організація Національної спілки письменників України, яка одним із першочергових завдань своєї діяльності бачить роботу з  творчою молоддю.
Понад 30 письменників-початківців з Полтави і області тут постійно відвідують засідання молодіжної студії «Полтавські джерела», яка діє при ПОО НСПУ від 1991 року й допомогла сформуватися вже не одному професіоналові в царині художнього слова. Із року в рік Спілка співпрацює із секцією «Літературна творчість» Малої академії наук України, організовує творчі конкурси, як-от «Собори душ своїх бережіть», пленери, літературно-музичні вечори, презентації й майстер-класи місцевих авторів і гостей з інших міст, видає збірку кращих творів молодих письменників. Цікавим і перспективним напрямком залучення школярів до творчості й водночас до соціальної активності став цьогорічний обласний конкурс «Пам’ятати не можна забути» – спільний проект ПОО НСПУ і Полтавського обласного осередку Ліги соціальних працівників України, Полтавського обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені М. В. Остроградського тощо.

Але, мабуть, найбільш яскравим, масштабним і резонансним дійством, яке надовго запам’ятається майже двомстам його учасникам, став обласний фестиваль творчих ініціатив «Територія голосу», що відбувся 4-5 серпня в селі Нижні Млини Полтавського району. Напружена робота молоді у творчих майстернях тут доповнювалася можливістю неформального спілкування з відомими літераторами та знайомством з обдарованими однолітками, активні зусилля на розробку цікавої культурницької ідеї поєднувалися з насолодженням виступами мистецьких колективів і активним відпочинком на природі.
«Ми довго йшли до цього проекту, до втілення задуманого, – говорить Олена Гаран, голова ПОО НСПУ, ініціатор заходу. – Передусім виробили ідею, яка не обмежується лише одним напрямком діяльності, а передбачає і творчий, і соціальний, і навчально-виховний аспекти. Важливим для нас було довести можливість їхньої продуктивної взаємодії у практиці суспільної активності, в роботі громадських організацій зокрема. Пакет напрацювань подали на конкурс, успішно його захистили. 6 червня ПОО НСПУ було оголошено одним із переможців «Програми взаємодії органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування з громадськістю та сприяння розвитку громадянського суспільства у Полтавській області на 2012–2015 роки», а через два місяці ми вже показали конкретний результат.
Нас підтримали перший заступник голови Полтавської районної державної адміністрації Олександр Васильович Іваніна, начальник відділу культури і туризму Полтавської РДА Леонід Антонович Тягнирядно.
Приємно, що захід відвідали, сказали гарне слово про нашу роботу начальник Головного управління інформаційної та внутрішньої політики Полтавської ОДА Микола Петрович Перепелиця, заступник начальника Головного  управління, начальник управління Полтавської ОДА Юрій Миколайович Варченко, заступник начальника управління, начальник відділу взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями Головного  управління, начальник управління Полтавської ОДА Олександр Анатолійович Отич».
Фестиваль об’єднав молодь і дорослих – літературних початківців (здебільшого учнів і студентів) та знаних авторів; до них долучилися журналісти, освітяни, соціальні працівники. Було організовано роботу п’яти творчих студій: трьох «Літературних майстерень» (керівники Андрій Курков, Галина Білик; Сергій Пантюк, Сергій Шебеліст; Олена Савченко), «Майстерні громадської активності» (керівник Ганна Кіященко), «Літературної майстерні – технології і методи» (керівники Олена Гаран, Наталія Трикаш).
У літературних майстернях молоді автори, а це – Наталія Афанасьєва, Владислав Власенко, Ліна Дмитренко, Анюта Клименко, Наталія Клименко, Ольга Куришко, Микола Литвиненко, Віталій Перфільєв, Маріанна Соніна; Світлана Гужва, Анна Єгорова, Ігор Карпов, Ганна Кревська, Олена Маляренко, Олександра Набок, Аліна Свічкар, Олексій Цебінога; Катерина Буцька, Антон Власенко, Надія Вовк, Альбіна Гудько, Руслан Кренов, Євгенія Люба, Людмила Павелець, Альона Філіпова, Олександра Чорна – читали свої твори, слухали відгуки колег по перу, доскіпливу критику, але найчастіше – похвалу і підтримку досвідчених керівників. Адже насправді кожен з учасників фестивалю вразив своїм небуденним хистом, творчою активністю й наполегливістю, тією натхненною працею, завдяки якій він намагається відбутися в рідному письменстві чи журналістиці.
«Майстерня громадської активності» осмислювала місію волонтерства як фактора соціалізації людей похилого віку (зокрема остарбайтерів) і можливості залучення творчої молоді до цієї діяльності. У її роботі взяли участь представники Полтавського міського православного сестринства Святої княгині Ольги (УПАЦ): Валентина Чирка (голова), Ольга Болюх, Любов Волошко, Олександра та Олександр Гораї, Тетяна Григор’єва, Любов Калюжна, Вадим Кірячок, Вероніка Литовка, Людмила Півненко та ін.
Набратися новітнього досвіду в роботі з творчими людьми в «Літературній майстерні – технології і методи» прийшли педагоги (активісти літературних студій Полтавської області) й представники територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів, інвалідів та одиноких непрацездатних громадян м. Полтави: Ян Артюшенко, Валерія Гальченко, Зоя Гриценко, Тетяна Дубинка, Наталія Жовнір, Ірина Жук, Валентина Лагода, Яна Лебідь, Олена Промська, Юлія Сурмач, Надія Тиха, Наталія Чечіль та ін.
«Хочу подякувати кураторам фестивалю, які опікувалися роботою майстерень, – Олександру Гузію, Марії Лагоді, Анні Мельниковій, Вікторові Нестеренку, – каже Олена Гаран, – а також відзначити всіх гостей нашого свята (бо насправді фестиваль перетворився на небуденну подію): Олесю Ачкасову, яка провела майстер-клас із виготовлення ниткової народної іграшки; Альону Волошин, Андрія Карпенка, Євгена Курбанова – наших журналістів і фотографів; творчий колектив «Солохи» Щербанівського будинку культури, фольклорний ансамбль «Веснянка» Будинку культури с. Степне (худ. керівник Руслан Пустяк), літературне об’єднання «Magnum Opus» та ін.; подякувати всім учасникам. Упевнена, що мета, яку ми ставили перед собою як організатори – відновлення та збереження українських традицій у поєднанні з сучасним мистецтвом, становлення активної громадянської позиції та розкриття потенціалу творчої молоді області, залучення молоді до подальшої співпраці у творчих проектах, – значною мірою досягнута».
І справді, на фестивалі панувала творча, ділова, але й урочиста атмосфера, квітували посмішки учасників у щедрому розмаїтті вишиванок, вигравало барвами рідне слово, розпросторювався український дух.
Одним із акордів заходу стала зустріч усіх учасників фестивалю з керівниками творчих майстерень – усесвітньо відомим прозаїком Андрієм Курковим та поетом, прозаїком, секретарем НСПУ Сергієм Пантюком, цікаво змодерована Сергієм Шебелістом. Митці розповіли про своє становлення як письменників, непростий шлях до успіху, презентували нові видання творів, виказали власне бачення стану сучасної української літератури і ситуації в країні в цілому, дали майстер-клас початківцям та відповіли на питання зацікавленої публіки.
«Вечірня» програма фестивалю передбачала звіти роботи творчих майстерень на «Території ініціативи», в ході яких було виголошено цікаві пропозиції стосовно дальшого розвитку «молодої літератури» Полтавщини. Долучилися форумчани й до концерту і театрального дійства, взяли участь у літературних читаннях на «Території кола», переглянули документальні стрічки на «Території кіно», отримали багато вражень і натхнення. А головне: відбули в різні куточки Полтавщини з вірою в себе і в ту справу, якій вони, можливо, присвятять своє життя, – у письменництво.
Галина БІЛИК,
старший викладач кафедри української
мови та української літератури
ПНПУ імені В. Г. Короленка

Немає коментарів:

Дописати коментар