16 серпня 2012

Територія голосу у Нижніх млинах

4-5 серпня в селі Нижні Млини поблизу Полтави відбувся обласний фестиваль творчих ініціатив «Територія голосу», який зібрав представників української літературної еліти, молодих літераторів-початківців, а також небайдужих до творчих починань людей.
Свято організовано Полтавською обласною організацією Національної спілки письменників України й відбулося за підтримки Головного управління інформації та внутрішньої політики Полтавської обласної державної адміністрації та Полтавської районної держаної адміністрації.
Метою фестивалю є відновлення й збереження українських традицій у поєднанні з сучасним мистецтвом. «Територія голосу» покликана сприяти становленню активної громадянської позиції та розкриттю потенціалу творчої молоді області, а також залучення юних полтавців до подальшої співпраці у різноманітних творчих проектах. «Ідея фестивалю народилася давно, адже декілька років поспіль,- говорить голова полтавського осередку спілки письменників України Олена Гаран, наша організація проводила невеликі літературні пленери для молодих літераторів області. І з кожного разу такі творчі зустрічі збирали все більше учасників. Тож уже цього року така культурна подія перетворилася у формат фестивалю. Приємно, що у географія фестивалю досить широка, адже зібрала учасників із Полтавського. Зінківського, Шишацького, Решетилівського районів, Кременчуцького та інші.

Юні поети та прозаїки, які працювали у «Літературних майстернях», мали можливість бути почутими своїми однолітками та колегами: зачитати власні твори, послухати компетентну думку професіоналів щодо своїх робіт, а також поділитися роздумами стосовно нових ідей та сподівань на літературній ниві.
Окрім проведених семінарів для молодих авторів, у рамках фестивалю було передбачено такі заходи: майстерні для громадських активістів, журналістів, фотокореспондентів та керівників літературних студій.
Свої майстер-класи провели відомі українські письменники Сергій Пантюк та Андрій Курков. Вони поділилися з усіма присутніми спогадами про перші кроки на літературній стежці та радили письменникам-початківцям не боятися заявляти про себе.
«Можливо, письменниками народжуються всі, але не всі – стають», – зазначив Андрій Курков. Насправді, літературний простір, окрім таланту й талану, потребує неабияких зусиль – щоденної тяжкої праці над собою, як автором та над власними текстами.
«Успіх у літературі, як і будь-якій іншій справі, неможливий без особистого задоволення з того, що робиш; що намагаєшся передати читачеві за допомогою своїх рядків, то найголовніше у нашій роботі», - переконаний Сергій Пантюк.
Вечір першого дня «Території голосу» підсумувала «Територія ініціативи». Це фінальний концерт, під час якого усі присутні мали можливість почути українські пісні у виконанні фольклорного ансамблю «Веснянка» села Степне та колективу «Солохи» Щербанівського будинку культури, а також оцінити презентації напрацювань кожної з майстерень. Групи представили власні творчі проекти, які хотіли б реалізувати у майбутньому. Серед них –літературні «дуелі», вільні читання, літературний опен-еійр та інші.
Для молоді, що завітала на фестиваль навчання у неформальній атмосфері виявилося неабияким задоволенням: чимало з учасників знайшли тут однодумців, раділи можливості поспілкуватися з улюбленими авторами та просто відпочити і цікаво провести час у мальовничому куточку рідного краю.
«Вітаю учасників всеукраїнського фестивалю «Територія голосу», - так звернувся на фінальному концерті до учасників письменник Сергій Пантюк, сподіваючись, що вже наступного року такий захід збере творчих людей з усієї України.
Наталія Клименко

Немає коментарів:

Дописати коментар