09 лютого 2013

Медіапоезія як мистецтво. Види медіапоезії

Медіакультура, медіапростір, медіапоезія...  

Що означає слово "медіа" і що стоїть за цим поняттям? "Медіа" з грец. - середина або посередник. Згадаємо поняття "Mediterranean Sea" - Середземне море або "медіум" - посередник між живими та померлими. У сучасному значенні "медіа" - засіб, через який опосередковано здійснюється зв’язок.
У творах медіапоезії може гармонійно поєднуватися текст, звук голосу чи музики, відеоряд. Медіапоезія  стає самостійним напрямком у мистецтві й має декілька різновидів. 

Види медіапоезії

Videopoetry, відеопоезія – це поезія у відеоформаті: відео, фото чи анімаційне кіно на вірші. Videopoetry – серце медіапоезії, в якому зливається різноманітна поезія: текст, звук, зображення і рух. По суті відеопоезія являє собою особливу форму відеоарту, в якій поетичні тексти висловлюються в поєднанні з акустичними і візуальними засобами. Розвиток жанру відеопоезії  тісно пов'язаний із використанням комп’ютерної графіки, цифрової анімації і сучасних мультимедійних технологій.
Поєднання поетичного тексту, звуку і відеоряду породжує безкінечне різноманіття можливих відеопоетичних форм: літери, які з'являються із голосів і картинок, вірші-субтитри, вірші-розмови героїв, рядочки, що оживають, люди, предмети і природні стихії, які перетворюються у вірші, рими, що стрибають з екранів, слова, що вилітають із кінчиків язиків, віршокардіограми, віршосни, віршоснігопади, асфальтовкладальники  білих віршів, крики вивісок у Вавилоні, крокуючі коми, замерзлі північні бувальщини, і східні казки, що плавлять плівку… За формою відеопоезія найбільш близька до музичного кліпу. Спірним залишається питання чи  приписувати до відеопоезії ті форми відеоарту, де поезія виражається без використання слів.
Soundpoetry, звукова поезія – це поєднання літературних і звукових форм, передача віршів через звукові засоби – голос, музичний чи шумовий акомпанемент. Поезія і звук можуть взаємодіяти один з одним на різних правах – від рівноправного поєднання – до підпорядкування одного іншому. Одне із традиційних тлумачних визначення звукопоезії передбачає вторинність семантичного значення звукопоетичного твору по відношеню до його звучання. Не дивлячись на те, що джерела звукової поезії можуть бути знайдені в традиційних усних поетичних творах, звукова поезія, як жанр, в якому саме звучання тексту є його змістом – достатньо молодий напрям. Представники авангардного мистецтва початку 20 століття – були піонерами в створенні перших звукових форм поезії, експериментуючи з поетичним звуком в якості виразного засобу.
За формою, звукова поезія, з одного боку близька до пісні (віршам покладеним на музику), а з іншого – до віршованого і музичного звукопису (звуконаслідуванню), а з третього – до перформансу (живого виконання).  У звуковій поезії також зустрічається безкінечне різноманіття форм: вірші –розказні, наплакані, зболені, прошепочені, наспівані, хором, сольні, акапельні – під музику, під шум, під інші вірші, що тонуть на тлі, перекриваючі тло, розфарбовані інтонаціями, ритмом та інші виразні засоби. Спірним залишається питання, - чи можна просте читання віршів вголос чи їх пісенне виконання віднести до жанру звукової поезії.  Ще більш спірне питання – чи можна можна вважати звуковою поезією вірші, «що лунають» у письмовому вигляді (без відтворення їх в слух), чи вірші, відтворені в звуках буз допомоги слів. 
VisualPoetry, візуальна поезія – це форма, в якій візуальна композиція поетичного тексту і різноманіття виразних засобів використовується для передачі поетичного змісту. Як і у випадку Soundpoetry, поетичні і візуальні засоби можуть взаємодіяти один і одним на різних правах – від рівноправного поєднання – до підпорядкування одного іншому. Не дивлячись на те, що візуальна поезія має на увазі наявність віршованого тексту, його зміст може бути вторинним по відношенню до зображення і мати, перш за все, візуальні функції. І навпаки, візуальні елементи можуть виконувати суто ілюстративну роль відносно тексту.
Різноманіття поєднання поетичного тексту і зображень породжує велику кількість можливих форм: вірші обіграні шрифтом, вірші у вигляді геометричних фігур чи предметів, літери, слова чи рядочки, що повторюють форму об’єктів, вірші намальовані, сфотографовані, сплетені із мотузочок, вирізані по дереву, написані на папері, на, картинах, на геометричних конструкціях, на предметах побуту, прикрасах, на тілі, на одязі, на стінах, на плакатах, на фото і газетах, на печиві, на воді, на чому завгодно… За формою візуальна поезія найбільш близька до традиційного книжкового ілюстрованого мистецтва, яке, виходячи у 3-й вимір, вплітаючись у простір міста, інтер’єру – перетворюється в скульптуру і архітектуру, які відкривають нові невідомі можливості, які реалізуються в digital art, голограмах, і в інтерактивних web-networks, і які, оживаючи в русі –перетворюються у відеопоезію.
MotionPoetry – включає в себе всі можливі поетичні форми, що виникають в результаті оживання поезії, в результаті руху у всіх його значеннях і проявах. У вузькому значенні – це вірші, що супроводжуються рухами, поетичними перформенсами, вірші втілені в танцях, театральних діях. Із руху в широкому розумінні, із «движухи», - виникають такі форми, як поетичні перформенси, слеми, вуличні квартирні поетичні читання. Проходять чудернацькі перевтілення віршів-звуків-картин і самих авторів в результаті їх неадитивного синтезу, трапляються неочікувані хімічні реакції, в результаті поєднання різних систем бачення, чуття і відчуття, а в результаті цих відмінностей  – виникають рухи – повітряні хвилі, що породжують нову хвилю і нове життя… MotionPoetry – це поезія, що вплітається в рух життя – поезія-вуличне графіті, вірші, що лунають в потягах і літках, Інтернет – інтерактивна поезія, поетичні флешмоби, поезомедіамікс, поезія-імпровізація, вірші-думки, вірші-сни, і інші невідомі вірші, які оживають віл самого руху часу і нас в цьому часі в бік майбутнього.

2 коментарі:

  1. Нажаль не був :( було б цікаво.

    ВідповістиВидалити
  2. Я думаю, що це не востаннє. Особисто я, чим більше заглиблююся в тему медіапоезії, тим більше знаходжу для себе цікавого. До речі, скоро розпочнеться наш новий проект Майстерня медіатворчості «Поезія в кадрі», в рамках якого буде проходити навчальний курс, конкурс та відкриті покази кращих творів. Детальна інформація буде на сайті.
    Напевне, що буде вакансія координатора проекту й тренера з інформаційних технологій. Так що ласкаво просимо долучатися творчого процесу!

    ВідповістиВидалити