01 травня 2013

Літератори області - єднаймося!


 23 квітня у Лубнах, на базі ЗОШ1 відбувся обласний виїзний семінар  керівників літературних студій Полтавщини. До нас у місто прибули представники Миргороду і Хоролу, Карлівки та Семенівки, Оржиці та Решетилівки, Котельви і звичайно - Полтави.
У гостинному актовому залі школи учасники семінару та почесні гості мали змогу ознайомитися із сучасними мультимедійними засобами відображення поетичного образу, зокрема - звуковою, візуальною, поезією руху та, з допомогою інтерактивної дошки, - відеопоезією (екранізація вірша). А в рамках заходу усім учасникам циклу семінарів та тренінгів були вручені відповідні Сертифікати.

На захід були запрошені вчителі української мови та літератури з усіх шкіл міста, філологи, представники влади та управління освіти.
Теплі слова на адресу присутніх також висловила Яна Лебідь, методист обласного центру дитячої та юнацької творчості, директор ЗОШ1 Людмила Тютюнник та голова Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України  письменниця Олена Гаран, яка прочитала власні поезії і цікаво розповіла про важливість самодосліджень та пошукових напрямків у творчості.
В інтерв’ю для газети «Вісник» Олена Валентинівна поміж іншого повідомила, що практика літературних семінарів започаткована Полтавським осередком НСПУ досить давно. Зокрема, цей цикл занять тривав із початку року. За ініціативи однієї із його учасниць - поетеси і педагога Лариси Галич цього дня для його учасників було розширено просторові межі. А Лубни та лубенці, які не стоять осторонь сучасного літературного процесу, мали змогу отримати уявлення про останні бачення, технології та новинки, що запроваджуються на цій царині. 
Особливо тепло публіка сприйняла творчість молодої полтавської поетеси Мирослави Войтенко - «Маленька історія великого кохання» у виконанні літстудійців школи. Та танцювальний супровід пісні «Падав дощ» (слова Лариси Галич, музика Анатолія Супруна), який виконали студент лісотехнічного коледжу Володимир Місяченко і 11-класниця школи Анастасія Черкаська.
Окрасою заходу стала літературно-музична композиція «Вічне диво кохання», яку підготували учасники літстудії ім. О. Теліги. У ній були використані твори літераторів Полтавщини. Зокрема, і лубенських поетес Юлії Манойленко, Ганни Кревської та Лариси Галич, за творчої ініціативи якої і відбулося це цікаве та масштабне дійство.
Сама Лариса Василівна, вчитель української мови та літератури, яка ось уже 7 років очолює літературну студію ім. Олени Теліги, що діє при ЗОШ №1, відзначила великий внесок у підготовці заходу свої вихованців, подякувала за транспортну підтримку меру міста, за надання приміщення та ресурсів - директору школи Людмилі Тютюнник, а також за організацію та проведення семінару - заучу Наталії Ткаченко, завідуючій методкабінетом міськвно Надії Січкар та зав. кафедрою української мови та літератури школи Світлані Маринич.
А після смачного обіду, який мали змогу скуштувати у шкільній їдальні всі учасники семінару, відбулася цікава екскурсія на батьківщину Василя Симонека. Зокрема, на завершення відвідин музею у  Тарандинцівській школі ім. В. Симоненка на гостей чекав приємний сюрприз. Літстудійці Настя Авраменко, Максим Крутько, Людмила Даценко та Владислав Ставський презентували музично-театральну композицію, в якій використали вірші В.Симоненка та уривки із драми-феєрії «Тавро вогню» (автор - Марина Назаренко).
Була і поїздка до хати-музею ім. В.Симоненка у селі Біївці, і відвідини криниці М. Коцюбинського, і поїздка до духовної та архітектурної перлини нашого краю Мгарського Спасо-Преображенського монастиря.
На завершення зустрічі всі учасники одноголосно визнали, що після подібного заряду позитиву хочеться наставляти та передавати нашій обдарованій молоді лише найкраще, а в майбутньому продовжити гарний почин виїзних літературних вакацій.
Ганна КРЕВСЬКА

Немає коментарів:

Дописати коментар