02 грудня 2014

Ще одне «відкриття Коцюбинського»


У Полтаві в літературній вітальні обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П.Котляревського відбулася презентація нової книги письменника, журналіста, члена НСПУ та НСЖУ Олександра Балабка «Рай і Пекло Коцюбинського», що цьогоріч побачила світ у чернівецькому видавництві «Букрек» до 150-річчя від дня народження автора «Fata morgana».

Організатором зустрічі Олександра Балабка із полтавськими студентами, бібліотекарями, науковцями і письменниками став його молодший друг, поет, член НСПУ Олександр Пушко.
У презентованій книзі «Рай і Пекло…» вміщено власне есеїстичну повість, присвячену останнім рокам життя Михайла Коцюбинського, що пов’язані з італійським островом Капрі, а також багато кольорових світлин і новели Михайла Коцюбинського про Італію: «Сон», «Хвала життю» та «На острові».

Із ґрунтовним літературним аналізом книги виступила завідувачка кафедри української літератури Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка, кандидат філологічних наук, доцент Віра Мелешко, яка наголосила, що спершу прочитала «Рай і Пекло…» з обов’язку, готуючись до презентації, але потім мусила читати ще раз, насолоджуючись есеєм, шукаючи для себе відповіді: що ж було раєм і що – пеклом у житті Коцюбинського? Її виступ вразив автора повісті і запалив цікавість аудиторії – присутні зверталися до гостя із запитаннями й дякували за його розповідь про подорожі, пошуки й знахідки. Бо ж завдяки відео і численним світлинам, які демонстрував на екрані Олександр Балабко, учасники презентації мали змогу яскраво уявити пройдені дослідником шляхи на мальовничому італійському острові Капрі, який називають «літературною Меккою початку ХХ століття».
Відповідаючи на запитання інтерв’юера, в ролі якого на кілька хвилин постала ведуча заходу Галина Вовченко, письменник зокрема повідомив, що до Полтави він приїхав не вперше. Хоч і не полтавець – народився на Чернігівщині, жив у запорізькому краї, а зі студентських літ – киянин. Однак із Полтавщиною його поріднили справжні «сучасники вічності» – Микола Гоголь, Марія Башкирцева.
Презентація пройшла на одному подихові, всі присутні щиро подякували гостеві за цікаву зустріч і ще одне «відкриття Коцюбинського». Зокрема зі словами вдячності звернулися заступник директора обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П.Котляревського Людмила Власенко та письменник, член НСПУ Іван Нечитайло, котрий теж високо оцінив твори київського автора.


Лідія ВІЦЕНЯ