03 грудня 2014

Письменники як вони є


Коли присвічують сніги верхів,
можна ще трохи йти в сутінках.
Василь Герасим’юк

У суботу, 29 листопада, в Києві, у неопалюваному залі Міжнародного центру культури і мистецтв, більш відомого як Жовтневий палац, відбувся VІІ позачерговий з’їзд Національної спілки письменників України (НСПУ). Майже 400 делегатів з усіх куточків України прибули на з’їзд, аби обрати голову та Правління Спілки, затвердити нову редакцію Статуту, заслухати звіт керівництва й ревізійної комісії НСПУ і т.п.

На з’їзді були представники окупованого Сходу, кримськотатарської спільноти, письменники з Білорусії, Ізраїлю, Словаччини і навіть – міністр культури України. Приємно було побувати серед такого шанованого загалу і нашій делегації – Полтавській обласній організації НСПУ (у складі десяти осіб: Леонід Вернигора, Лідія Віценя, Олена Гаран, Марина Кононенко, Олександр Міщенко, Ігор Моісєєнко, Олександр Пушко, Володимир Слєпцов, Микола Степаненко, Наталія Трикаш). Побачити і сфотографуватися із легендами української літератури (Юрієм Мушкетиком, Романом Іваничуком…), зустріти своїх однодумців, з якими останнім часом спілкувалися лише в Мережі.
Під час реєстрації кожен делегат отримав свій мандат і значок із символікою з’їзду.
Перше враження, коли зайшла в зал – більшість делегатів самого поважного віку. «Ой, мамцю, серед наших – наймолодші», – подумалося мені. Думку згодом підтвердила статистика: 250 осіб – вік 45-60 років, 138 – 60-70 років. Кажуть, попередній з’їзд був іще «древнішим». А серед нас був дійсно наймолодший делегат – 22-річний полтавський поет Олександр Пушко. А ще з’ясувалося, що наша делегація найбільш «жіночна». Із 42-х делегаток з’їзду у полтавську «десятку», на чолі з головою осередку – Оленою Гаран, увійшло аж четверо жінок.
Безперечно, центральна подія з’їзду – вибори нового голови. Спочатку на «гетьманську булаву» претендувало 4 кандидати, потім їх стало 7 (2 знялися), тож до перегонів дійшло 5. Нині друзі викладають у мережу підозри, що все було чітко розписано і зіграно, як у театрі: хто і що буде говорити, як саме закликатиме до голосування. Але то вже питання до обговорення в іншій статті…
Отже, НСПУ очолив Михайло Сидоржевський – голова Київської міської організації письменників, секретар НСПУ, творець «Української літературної газети». За нього на дев’ятій (!) годині з’їзду проголосувало 249 із 371 присутнього (12 бюлетенів визнали зіпсованими). У залі цей вибір зустріли аплодисментами і лише Сергій Пантюк крикнув із місця: «Ви всі через рік будете плакати! Через рік вас звідси винесуть!»
На сьогодні Спілка налічує трішки більше двох тисяч членів, зменшившись за 3 роки майже на тисячу осіб. Хтось пішов у небуття, хтось вийшов з «ідейних» міркувань. ЇЇ майно теж значно скоротилося: із півсотні приміщень, що перебували на балансі по Києву, лишилося менше десяти. Програні майнові суди з рейдером, що захопив половину приміщення на Банковій, «продана» поліклініка на Рейтарській, та так, що Спілці за неї треба ще й сплатити кілька мільйонів, кримські будинки теж забрані. Здивувало, що після всіх «аудитів» та прямих питань: «То скільки ж боргів має Спілка?» прямої відповіді на них ніхто так і не отримав. Лунала сума – 6,3 млн. грн., але не від осіб, які б дійсно мали її назвати…
Попри все, цей рік для Спілки – «ювілейний»: 80 років з дня заснування. Дата, як і сама НСПУ, в світлі останніх подій, часто сприймається неоднозначно. Але ж є у Спілці дуже багато талановитих людей, прогресивних, сучасних… А відтак, дай, Боже, аби поміж нас завжди лишалися ті «вершини», завдяки яким не страшно заблукати в сутінках!..

Ганна КРЕВСЬКА,
член НСПУ та НСЖУ,
Лубни-Київ-Лубни