13 червня 2013

Завершилася Всеукраїнська нарада творчої молоді: Київ-Ворзель – 2013


      8-9 червня 2013 року відбулася Всеукраїнська нарада творчої молоді, яку проводить Національна спілка письменників України. Захід розпочався в Києві у приміщенні НСПУ на Банковій, де близько сорока учасників з усієї України побачилися й розпочали знайомство одне з одним, а продовжився у ворзельському будинку відпочинку «Енергія».
Василь Герасим’юк, Сергій Пантюк,
Іван Андрусяк та Володимир Барна
      Молоді автори задля плідної праці були поділені на дві секції: «Поети» і «Прозаїки», але враховуючи, що кількість перших значно переважала, то поетів розділили на дві групи.
      Керівниками поетичних секцій цього року виступили Василь Герасим’юк, Іван Андрусяк, Вікторія Осташ, Сергій Пантюк та Володимир Барна. Прозовою секцією керували Василь Трубай та Василь Портяк.

     Ввечері після офіційних семінарів під керівництвом літературних гуру всі учасники наради зібралися докупи й, розпаливши в каміні багаття, продовжили спілкування в невимушеній атмосфері. Світло й тепло від розпаленого вогню ласкаво запрошували кожного охочого до комунікацій.
      Недільного ранку в обох секціях відбулися ще одні читання, на яких обидві групи поетів уже були об’єднані в єдине ціле. До святкового заходу долучилися гості – поети Леся Мудрак, Олена Гетьманець, Павло Рицар, Тетяна Шептицька та Володимир Осипенко. Після ранкових читань нарадівці взялися за голосування – задля визначення рейтингу найкращих учасників – самостійно кожен молодий автор мав таємним голосуванням обрати п’ятьох претендентів, які, на його думку, були найліпшими. До рейтингування долучилися й керівники, проте, як зауважили на заключних зборах Іван Андрусяк та Сергій Пантюк, погляди наставників цілком збіглися з вибором молоді.
         Отже, за підсумками загального голосування до рейтингу увійшли:
   –       поети: Марта Мохнацька (м. Кам’янець-Подільський), Катерина Мучичка (Ужгород), Ольга Прохорчук (Хмельницька обл.), Юрій Матевощук (Тернопіль), Олена Рибка (Харків), Олександр Пушко (Полтава), Анастасія Перевозник (Харків), Наталя Матолінець (Львів), Алла Миколаєнко (Конотоп–Київ), Олександр Горчинський (Вінниця), Єлизавета Скрипова (Київ), Уляна Галич (Тернопіль), Тетяна Землякова (Київ), Роксолана Савчин (Львів), Олег Дорош (Миколаїв);
   –       прозаїки: Оксана Дуплій (Черкаси), Тетяна Скрипкіна (Чернігівська обл.), Микита Григоров (Донецька обл.), Ольга Кай (Кремльова) (Дніпропетровська обл.).
       Незважаючи на рейтинг, куратори секцій запевнили, що кожен учасник добре представив свій регіон на Всеукраїнській нараді молодих авторів і гідно ввійшов до когорти двітисячідесятників. Насамкінець Іван Андрусяк наголосив: «Найголовніше – це ваше входження в контекст. А тепер – варіться, варіться, варіться!..»
         Нарада молодих авторів – це перш за все можливість поспілкуватися з творчими людьми, як із ровесниками, так і зі знаними майстрами слова (керівниками наради), а також шанс побачити й певною мірою оцінити молодіжний літературний хист в цілому, адже на цьому заході присутні люди з міст усіх куточків України. Щодо вражень, то вони чудові, дводенне дійство пройшло успішно. Враховуючи те, що я вдруге представляю Полтавщину на нараді, то цього року для мене це ще й нагода аналітично поміркувати, порівнявши в динаміці наймолодший мистецький потенціал різних частин України. Особисто мною тут знайдено багато нових думок, які, надіюся, допоможуть зробити певні висновки стосовно юного укрсучліту.

Олександр Пушко,
учасник наради

Немає коментарів:

Дописати коментар